Intel a promis să revoluționeze spațiul de stocare și memoria PC-ului cu tehnologia 3D X point încă din mijlocul anului 2015. 3D X point este un nou tip de memorie flash dezvoltată în comun de Intel și Micron și a fost prezentată ca fiind de 1000 de ori mai rapidă și mai sigură decât NAND folosit în SSD-urile actuale. De atunci, Intel a lansat doar Optane SSD DC 4800X pentru centrele de date și modulele Optane Memory destul de copleșitoare pentru PC-uri. Acum, compania este pregătită în sfârșit cu mainstream-ul Optane SSD 900P, care este destinat pasionaților și creatorilor de conținut care se ocupă de sarcini mari, complexe, cu intensitate de utilizare.

Potrivit Intel, Optane SSD 900p este de până la patru ori mai rapid decât cele mai bune SSD-uri PCIe de astăzi, cum ar fi Samsung SSD 960 Pro, cu până la 22 de ori mai mare decât rezistența. Cu toate acestea, aceasta este cea mai eficientă în situații specifice, în special în cazul citirii și scrierii la viteze între 1 și 4, pe care Intel le spune mai reprezentative pentru sarcinile zilnice decât cele mai bune scenarii.

Pe lângă jocuri, Intel subliniază simulările de inginerie și crearea de media ca sarcini de lucru țintă care beneficiază de Optane SSD 900P. De exemplu, redarea unei scene de 7 secunde dintr-un vârtej turbionar cu miliarde de particule a durat 6.3 ore pe un sistem de testare cu un Optane SSD 900P, spre deosebire de 17.4 ore cu un SSD PCIe. Intel subliniază faptul că, creatorii de conținut își pot face munca într-un timp mai scurt sau pot folosi aceeași cantitate de timp pentru a obține rezultate de calitate superioară.

Optane SSD 900P vor fi disponibile ca un modul UGB 280GB sau carduri PCIe de 280GB și 480GB. Intel declară că nu construiește în prezent modele care utilizează factorul de formă M.2 din cauza livrării de energie și a limitărilor de căldură. Capacitățile mai mari se află în fabricație, dar nu se preconizează că vor fi lansate modele suplimentare înainte de începutul anului viitor. Intel a mai spus că lucrează și pe alte modele Optane SSD pentru laptop-uri și desktop-uri în formatul M.2 de anul viitor. Optan SSD-urile vor fi bootabile și vor fi compatibile cu cele mai moderne PC-uri desktop.

Vitezele de citire și scriere aleatorie sunt evaluate la 550.000 IOPS și respectiv 500.000 IOPS, în timp ce vitezele de citire și scriere secvențiale sunt de 2500MBps și respectiv 2000MBps. Rezistenta pentru modelul de 480GB este evaluata la 8760TBW, referindu-se la 8760 TB pe parcursul duratei de viata a unitatii. Garanția standard este de 5 ani.

Modelele de 280GB se vor vinde pentru 389 $, în timp ce modelul de 480GB se va vinde pentru SUA în valoare de 599 USD. Intel nu a anunțat tarifarea specifică Romaniei, dar se așteaptă ca dispozitivele să fie disponibile la nivel de lansare global. Pentru comparație, modelul 1TB al Samsung SSD 960 Pro cu un preț ridicat este în prezent la prețul de 600 $.

Intel lansează Optane SSD 900P la CitizenCon, un eveniment comunitar în desfășurare, bazat pe jocul masiv Star Simulator. Dezvoltatorul jocului, Roberts Space Industries, spune că este optimizat Star Citizen pentru Optane SSD 900P. În mod specific, Star Citizen profită de capacitatea de a citi simultan mai multe fișiere, reducând timpul de încărcare pentru cantități uriașe de texturi și date de plasă chiar și la cele mai înalte setări posibile. Cumpărătorii vor beneficia de conținut exclusiv în cadrul jocului, incluzând o navă nouă numită “Saber Raven”, cu arme unice și capabilități stealth.

Lasa un comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.