O treime din populatia Romaniei sufera de insomnie. Noptile nedormite sunt asociate cu o serie de rezultate adverse asupra sanatatii, inclusiv boli de inima, hipertensiune arteriala, diabet si anumite tipuri de cancer. Consideram ca consumul de seara de alcool, cofeina si nicotina saboteaza somnul. Cu toate acestea, studiile care examineaza efectele lor asupra somnului sunt limitate de marimi mici de esantion care nu reprezinta diversitatea rasiala si etnica sau masurile obiective ale somnului. Mai mult, aceste investigatii au fost efectuate in medii de laborator sau observatorii.

Avand in vedere importanta somnului pentru sanatatea fizica si psihica si utilizarea pe scara larga a acestor substante, relativ putine studii au investigat in detaliu asocierea dintre consumul de seara de alcool, cofeina si nicotina si parametrii de somn.

Un studiu condus de un cercetator la Florida Atlantic University cu colaboratori de la Brigham si Women’s Hospital, Harvard T. H Chan School of Public Health, Harvard Medical School, Emory University the National Institutes of Health si University of Mississippi Medical Center, este una dintre cele mai mari investigatii longitudinale pana in prezent pentru a examina consumul de seara de alcool, cofeina si nicotina in randul unei multimi afro-americane cu rezultate ale somnului masurate in mod obiectiv in mediile lor naturale.

Folosind actigrafie (un senzor sub forma unui ceas pus pe incheietura mainii) si jurnale de somn concomitente zilnice, cercetatorii au examinat asocierile nocturne de consum de alcool, cofeina si nicotina pe durata somnului, eficienta somnului si trezirea dupa debutul somnului. Studiul a implicat 785 de participanti si a presupus 5.164 de zile de actigrafie concomitenta si jurnale de somn zilnice care au inregistrat cat de mult alcool, cofeina sau nicotina au consumat in patru ore de la culcare.

Rezultatele studiului, publicate in revista Sleep, pot fi o veste buna pentru iubitorii de cafea. Studiul a aratat ca cofeina consumata cu 4 ore inainte de culcare nu afecteaza somnul. Cu toate acestea, cercetatorii avertizeaza ca dozarea cafeinei si variatiile individuale ale sensibilitatii si tolerantei la cofeina nu au putut fi masurate si pot juca un rol important in asocierea intre consumul de cofeina si somn.

Pentru fumatori si cei care se bucura de o bautura alcoolica la cina, studiul a demonstrat ca o noapte, cu consum de nicotina si / sau alcool, cu patru ore inainte de culcare, are o continuitate mai slaba a somnului decat o noapte fara aceste substante.

Nicotina a fost substanta cea mai puternic asociata cu intreruperea somnului si inca un motiv pentru a renunta la fumat. A existat o interactiune semnificativa statistic intre consumul de nicotina seara si insomnie in raport cu durata somnului. Printre participantii cu insomnie, consumul nicotinei inainte de culcare a fost asociat cu o medie de reducere a duratei somnului de pana la 42,47 minute. Efectele nicotinei pot fi deosebit de importante in randul persoanelor cu insomnie.

Rezultatele acestui studiu sunt deosebit de semnificative, deoarece au fost observate la indivizi neselectati pentru probleme de somn si care, in general, au avut un randament ridicat de somn. Mai mult, acestea s-au bazat pe date longitudinale, astfel incat asociatiile sa tina seama nu numai de diferentele dintre persoane, ci si de variatiile in cadrul persoanelor in ceea ce priveste expunerile si alte diferente, cum ar fi varsta, obezitatea, educatia, sa aiba munca / scoala a doua zi si simptomatologie de sanatate mintala.

Sursa: sciencedaily.com

Lasa un comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.