La ce varsta este indicat sa dam gadgeturi pe mana copiilor

Nu exista o retetea universal valabila in ceea ce priveste crestera si educarea copiilor, cu atat mai putin cand vine vorba de tehnologie si de introducerea ei sub diferite forme in activitatile copiilor. Intrebarea la care multi parinti asteapta un raspuns concret este referitoare la: cand este momentul potrivit sa dam gadgeturi pe mana copiilor. Gadget este un cuvant general, insa in functie de varsta copilului acest termen se poate referi doar la telefon si tableta sau la un complex de gadgeturi cu care interactioneaza in activitatile zilnice.

Un subiect foarte delicat din toate punctele de vedere, cand este un copil pregatit sa detina un gadget? Ei bine, nu o sa putem spune niciodata cu adevarat acest lucru pentru ca ceea ce conteaza este relatia dintre copil si parinte, mai ales nivelul de intelegere despre ceea ce este bine si ceea ce este rau a copilului.

Spre exemplu, este indicat sa oferi un telefon copilului tau pentru a putea vedea la orice ora din zi unde se afla si ce face, daca are nevoie de ajutor sau nu. Punctul minus al acestui scenariu il reprezinta faptul ca tinerii nu o sa tina telefonul in buzunar sa raspunda doar cand este sunati, ci vor incepe imediat sa se joace pe telefon, sa acceseze internetul si sa descopere lucruri noi oferite de smartphone-uri.

Puteti spune ca acesta nu este un lucru rau, dar ganditi-va cat de usor poate accesa site-urile interzise minorilor, cat de agresiv poate deveni doar din cauza jocurilor lansate in ultimul perioada. Fiecare lucru este bun la timpul lui, parerea multora este ca trebuie sa-ti lasi copilul sa invete sa se descurce singur inca de mic.

gadget copii

Aceeasi situatie si cand vine vorba despre introducerea unei tablete in activitatile zilnice ale unui copil, exceptie facand tabletele concepute special pentru cei mici care ii ajuta sa invete in procesul educativ si in formarea depreinderilor practice, insa suntem constienti de cat de usor, un gadget poate crea dependenta. Cu alte cuvinte eu nu afirma in niciun caz ca nu as introduce gadgeturi in activitatile copiilor mei, insa as face asta in intr-un mod controlat si bazat pe un program strict pe care l-as impune conform varstei si a nivelului educativ. As prefera sa existe o proportie echilibrata intre activitatile care implica gadgeturi si tehnologia si cele care implica jocuri clasice educative si activitati in aer liber si natura. De exemplu as prefera sa vad cat mai multi copii mergend cu bicicletele si rolele decat sa se joace 12 ore pe zi la calcultor, laptop, tableta sau telefon.

Chiar daca risc sa para o parere subiectiva, nu se poate afirma cu exactitate la ce varsta este indicat sa oferi un gadget unui copil, totul depinde de relatia dintre el si parinti, de experienta lui de viata si de cum vede asimileaza el gadgeturile. Unui copil ascultator, care intelege ca nu este bine sa petreaca prea mult timp jucandu-se pe un gadget si este capabil sa respecte un program bine stabilit, atunci da, putem introduce un astfel de dispozitiv electronic in viata lui. In cazul in care aveti un copil care vrea sa faca doar ce-i place si cand ii place, sa-i cumparati un gadget ar fi cea mai mare greseala, acest lucru va degrada si mai tare relatia dintre voi si copil si o va intari pe cea dintre el si gadget.

De cele mai multe ori telefonul sau tableta reprezinta mai mult un avantaj pentru parinti si nu pentru copii…

Sursa foto: digitaltrends.com

Lasa un comentariu

About The Author

Fondator urbanteh.ro Un impatimit al tehnologiei imi impart pasiunile atat in timpul liber cat si la locul de munca inca din 2008 cand am creat primul website. Scriu despre tehnologie in general si lucrez in domeniul IT/Marketing la un cunoscut site de comert online din Romania. Lucrez cu un Laptop Lenovo Legion - i7 7700HQ, 15,6" FHD, 8GB DDR4, 240GB SSD + 1TB HDD, nVidia GTX 1050 Ti 4GB - cu un TV LG 49UF6907, Smart, Ultra HD, IPS 4K, webOS 2.0, Wi-Fi, 124 cm - cu un Samsung Galaxy S8 si cu un Sony Alpha A6000.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.