Pentru a spune lucrurilor pe nume, foarte putine persoane reusesc sa isi schimbe laptopul cu unul nou de ultima generatie. Progresul tehnologic simplifica insa cu mult existenta si face lucrul mult mai usor. De asemenea, acesta ofera acces la posibilitati mult mai extinse de divertisment. Nu toata lumea isi permite insa sa isi schimbe prea des laptopul, si cu atat mai putin cu unul performant. Un laptop second hand devine astfel o optiune extrem de atractiva. Laptopurile second hand au un raport calitate-pret foarte bun si se pot dovedi a fi o achizitie foarte inteligenta daca avem in vedere cativa factori.

1. Verifica vizual starea exterioara a carcasei si a ecranului
Un laptop bine ingrijit ar trebui sa nu aiba urme foarte mari de uzura. Ne referim aici la semne ca laptopul a fost trantit sau lovit, precum crapaturile, indoiturile etc. Componentele interioare pot fi afectate foarte usor de un astfel de tratament.

Cand cumperi un laptop SH stii deja ca acesta a fost folosit si poate sa arata bine, daca a fost bine intretinut, sau poate arata urme serioase, daca a beneficiat de utilizare intenesa. Insistati in zona balamalelor, sa nu aiba joc si in zona ecranului sa nu aiba pixeli morti sau pete. Cu toate aceastea ceea ce conteaza cu adevarat este starea tehnica a hardware-ului. Tot in acesata zona poate fi de interes si conditia tastaturii. Daca tastele sunt intregi si in ce limba sunt, ori daca a fost comercializat in Romania sau in alta tara.

verifica-displat-laptop

E important apoi sa verifici ca laptopul are un ecran fara pixeli morti. Acest lucru e simplu de observat cand pornesti laptopul. Cateva zgarieturi nu reprezinta un element de alarma, dar pixelii morti da. Evita astfel laptopurile cu pete pe ecran.

2. Verifica bateria si autonomia acesteia
Cu toate ca sunt laptopuri utilizate, marea majoritate ar trebui sa aiba baterii functionale, dar cu autonomie scazuta datorita ciclurilor de incarcare-descarcare consumate la utilizare. Un laptop in stare buna si nu foarte uzat nu ar trebui sa se descarce imediat ce este scos cablul de alimentare. Pentru a verifica starea bateriei poti cere vanzatorului sa aduca laptopul 100% incarcat si sa stati de vorba pentru o perioada pentru a observa cat de repede se descarca.

baterie-laptop-sh

3. Verifica componentele si functionalitatea acestora
Pentru partea hardware, este foarte important sa stii ce configuratie urmaresti. Vrei un laptop second hand pentru jocuri? Unul pentru filme si browsing? In functie de acest raspuns vei putea stabili ce memorie RAM, ce procesor sau ce tip de stocare de date iti doresti. Odata stabilita configuratia urmarita, poti cauta mai simplu un model de laptop si poti intreba vanzatorii despre ofertele lor. De asemenea, poti consulta site-ul producatorului pentru a afla mai multe informatii despre dotari. E util sa vezi si daca laptopul este livrat cu un sistem de operare si alte programe gata instalate in cazul in care nu te pricepi foarte bine sa faci asta pe cont propriu sau nu cunosti pe cineva care sa te ajute.

4. Verifica temperatura in timpul utilizarii
Probabil nu vei avea timp suficient sa verifici daca laptopul se incalzeste pentru ce fiind laptop second hand nu vei putea sa il testezi in conditii normale. Cu toate astea este bine sa vezi daca se incalzeste sau nu imediat dupa porinre. Aceste poate fi un semn ca laptopul necesita curatare in zona ventilatorului, iar acest lucru poate atrage costur suplimentare fata de pretul initial al achizitiei.

inclazire-laptop

Nu uita! Ca sa poti verifica ce componente are laptopul poti verifica tastand dxdiag in windows search (Windows 7,8,10 si run in Windows XP). Acolo iti va fi afisata o fereastra in care poti verifica atat ce componente are laptopul, cat si varianta de sistem de operare si bios.

Concluzie
Asadar, un laptop second hand trebuie verificat sa respecte anumite criterii. In functie de nivelul de performanta urmarit acesta ar trebui sa aiba o anumita configuratie hardware si software, un ecran fara pixeli morti si sa fie in acelasi timp intr-o stare fizica buna. Cu putina atentie poti economisi sute bune de lei fata de un model nou.

Lasa un comentariu

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.