Istoria supravegherii video

Prezentul este plin de camere de supraveghere video. Este greu sa mergi pe strada si sa treci neobservat de o astfel de camera. Te-ai putea gandi ca am ajuns deja in povestea lui George Orwell, insa din fericire, multe lucruri nu sunt concretizate si ar fi bine sa ramana asa.

Supravegherea video nu este atat de noua precum am crede, totusi. Aceasta dateaza inca de la primele momente in care au fost inventate camerele video iar acestea sunt prezente in societate din 1880. Acesta a fost anul in care Thomas Edison si William Dickons au inventat aparatul de filmat, insa nu impreuna, ci separat. Edison a lansat Kinetofonul iar Dickson Kinetograful.
Ciar daca, teoretic, aparatura celor doi putea fi folosita pentru supraveghere, abia in 1939 apar primele camere portabile, care puteau fi tinute cu o singura mana.

Supravegherea pe care o stim astazi a aparut in 1942 in Germania, acolo unde mai multi oameni de stiinta au dezvoltat tehnologia CCTV pentru a putea monitoriza lansarea unor rachete. Evolutia a venit natural, tehnologia fiind preluata si de americani si fiind imbunatatita prin aparita VTR ( Video Tape Recorder ) care putea inregistra si transmite imagini live.

Din anul 1965 camerele de supraveghere au devenit cu adevarat populare, incepand sa fie folosite inclusiv de catre Politie petru supravegherea diverselor obiective publice. Patru ani mai tarziu, camerele de supraveghere au ajuns si in mediul privat, Marie Van Brittan Brown inventand primele sisteme de supraveghere pentru locuinte.

Din acest moment, supravegherea video a intrat intr-un ritm ametitor de dezvoltare, fiind preluata de banci si magazine iar ulterior de un numar din ce in ce mai mare de case.
Incet, incet, au aparut camerele de supraveghere destinate anumitor tipuri de activitati sau diverse camere ce ofera flexibilitate mai mare:
• Camerele pentru bone, aparute in 1992. Au fost foarte apreciate de parintii care doreau sa isi stie copiii in siguranta;
• Camerele destinate ATM-urilor, instalate pe fiecare bancomat;
• Camerele IP, care pot trimite si primi informatii direct de pe internet;
• Camere de exterior sau de interior, construite in asa fel incat sa faca fata cu brio provocarilor date de vreme.

Ceea ce este cert este faptul ca astazi, supravegherea video este extrem de populara si a devenit aproape obligatorie pentru cei care isi doresc o casa sigura. Alaturi de un sistem de alarma, camerele de supraveghere video pot eficientiza extrem de bine gradul de siguranta si confortul psihic.

Lasa un comentariu

About The Author

Fondator urbanteh.ro Un impatimit al tehnologiei imi impart pasiunile atat in timpul liber cat si la locul de munca inca din 2008 cand am creat primul website. Scriu despre tehnologie in general si lucrez in domeniul IT/Marketing la un cunoscut site de comert online din Romania. Lucrez cu un Laptop Lenovo Legion - i7 7700HQ, 15,6" FHD, 8GB DDR4, 240GB SSD + 1TB HDD, nVidia GTX 1050 Ti 4GB - cu un TV LG 49UF6907, Smart, Ultra HD, IPS 4K, webOS 2.0, Wi-Fi, 124 cm - cu un Samsung Galaxy S8 si cu un Sony Alpha A6000.

Related Posts

19 Responses

 1. Marian eu sunt URBAN TECH

  cine a scris articolul asta e un prost nu știu nimic nu așa a fost istoria camerelor de supraveghere acum sunt sigur ca domnul marian prostul care a facut acest sait dement îmi va șterge comentariul.

  Reply
 2. Marian eu sunt URBAN TECH

  sunt convins ca domnul marian îmi da block nu-i nimic mai sunt vreo 2000 de conturi disponibile.

  Reply
 3. Marian eu sunt URBAN TECH

  marian e un prost de om care a reușit sa facă o echipa formata din trei proști alex,cristi și de sigur co-fondatorul care nu scrie nici o data vreun articol lui îi place sa își ia numai bani la fel ca domnul marian pe aia doi băieți nu îi plătește cu nici un ban pe motivul ca el nu are banii dar atunci de ce doamne marian a mai făcut saitul asta de 2 lei domnul marian caștiga de pe urma acestui sait undeva cam pe la 15-20 de euro din reclamele abuzive pe care le punea acum de sigur ca nu mai pune nici o reclama sa zica lumea “ia uite ce sait super nu are nici o reclama” eu o sa fac tot posibilul ca acest sait sa fie terminat daca nu merge cu frumosul apelez la hackeri ei clar îl vor opri pe marian și gașca sa de ratați.

  Reply
 4. Marian eu sunt URBAN TECH

  marian e un fraier sunt sigur ca daca peste o ora cineva îi sparge saitul începe sa planga.

  Reply
 5. Marian eu sunt URBAN TECH

  marian este un om bolnav mental saracul trebuie internat la spitalul de nebuni.

  Reply
 6. cristi vs marian

  urban tech va sparg saitul dacă nu răspundeți la acest comentariu dacă îmi dați iarăși block în doar 5 minute puteți rămâne fără toata munca voastră de 2 lei sa va fie rușine sunteți niște lași.

  Reply
 7. cristi vs marian

  marian vs cristi oare cine caștiga un prost care profita de oameni proști sau un fraier care lucrează pe gratis pentru nimic eu consider ca amândoi sunt niște proști.

  Reply
 8. cristi vs marian

  urbantech o echipa formata din 2 proști care lucreaza pe gratis și de un profitor și de domnul co-fondator care a iești din peisaj de un an el primește numai banii.

  Reply
 9. cristi vs marian

  urbantech = doi proști și un ratat plus un profitor.

  Reply
 10. cristi vs marian

  daca îmi ștergeți comentariul îl postez din nou ok ???

  Reply
 11. cristi vs marian

  un articol la fel de prost ca cel care la scris o sa fac tot posibilul sa va stric imaginea.

  Reply
 12. cristi vs marian

  marian e un ratat asta e un prost care nu e capabil sa își scrie propriile articole le copiaza de la alte saituri nici macar nu pune sursa.

  Reply
 13. rușina sa le fie

  urbantech.ro o porcărie de sait infect făcut de nimeni alt cineva decât domnul marian care sa gândit ca va face ceva banii din reclame la momentul asta saitul are puțin peste 100 de vizitatori nici nu merita sa aibă atâția domnul “marian” a reușit sa își facă o echipa formata din 2 persoane și anume “alex”și “cristi” doi baie’i naivi și dea dreptul proștii care care le convine sa lucreze pe gratis ei zic ca o fac din plăcere și nu pentru banii dar realitatea e alta eu am făcut parte din aceasta echipa de proști eu spre de osebire de ei am scris articole originale 100% pe când ce-i lați copiau de la saituri romanești dar și saituri străine fără sa pună nici măcar sursa și primeau și banii/jocuri pe steam ce-l puțin domnul cristi care a fost primul din echipa el nici măcar nu scria un articol pe luna pe motiv ca nu are inspirație sau ca nu are chef eu nu am fost plătit cu toate ca scriam cel puțin 5 articole originale pe zi mereu se cautau motive penibile pre cum ca nu au banii momentan sau ca trebuie sa plătească hostul la site ba ca domnul cristi are nevoie repede de banii sa își ia un joc anume după ce nu am mai putu suporta nesimțirea de care da deau ei parte am ales sa ies din echipa lor de 2 lei apoi ei au început sa ma amenințe zi când ca nu sunt un redactor bun ca lor nu le trebuie articole de 2 lei care nu sunt bine scrise gramatical sau ca saitul lor au alt stil apoi au început sa îmi reproșeze ca de ce am cerut banii ca de nu am scris articole pe gratis așa cum o face și alex în cele din urma domnul ca domnul Marian mi-a șters toate articolele și contul apoi cristi mia zis ca sunt cel mai prost redactor și ma amenințat cu diverse chestii apoi când i-am zis ca dacă mai continua așa ne vedem la poliție mi-a dat block am dovezi cu toate conversațiile.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.