A fost lansat dispozitivul care poate stoca 360TB de date

Da, tot britancii si de data aceasta..
Sa nu ne mai facem probleme ca vom putea fi uitati vreodata, dispozitivul de stocare 5D ce urmeaza sa il prezentam poate stoca pana la 360TB de date care ne vor ajuta sa punem la “pastrat” sute de miloane de ani de istorie a omenirii de acum incolo.

Recent, cercetatorii britanici din domeniul tehnologiei informatice au reusit sa construiasca un dispozitiv din cuarț de mici dimensiuni (doar 2 centimetri latime si 2 milimetri grosmie), capabil sa stocheze informatii pentru sute de milioane de ani. Aceste dispozitive sunt impermeabile si sunt rezistente la procese chimicem intemperii si la temperaturi de peste la 157°C (350 grade Fahrenheit).

opticaldatastorage_B

Ca sa ne facem o idee despre cate informatii pot fi stocate pe acest dispozitiv ganditi-va la urmatoarele date:
– Pamantul are o vechime de 4.534 miliarde de ani
– Universul are o vechime de 13.82 miliarde de ani

Analizand toate aspectele, toate datele noastre pot fi stocate in conditii de siguranta pentru totdeauna..

Cercetatorii de la Universitatea Southampton din Marea Britanie au dezvoltat o tehnica de stocare digitala a datelor, folosind lumina laser. 360 terabytes de informatii pot incăpea pe o aschie de cuarț nanostructurate. Ei bine, cu aceasta tehnologie putem stoca literalmente intreaga istorie a omenirii.

Noua tehnica foloseste impulsuri laser femtosecunde pentru a scrie date in structura 3D a cuartului la scara nanometrica. Impulsurile creeaza trei straturi de puncte nanostructurate pe fiecare micron care sta unul deasupra celuilalt. Schimbarile in structura pot fi citite prin interogarea unei probe cu un alt puls de lumina si inregistrarea orientarii undelor dupa trecerea lor prin materie.

In cest sens se face referire la un dispozitiv de stocare 5D. Printre acestea se numara cele trei dimensiuni ale spatiului, care sunt responsabile pentru a descrie locatia fizica a punctului, și alte doua dimensiuni suplimentare care sunt codificate de polaritatea si intensitatea fasciculului care creeaza punctul.

Acest nou avans in domeniul stocarii datelor face din tehnica un mijloc autentic de arhivare de mare capacitate unde pot fi pastrate informatii pe termen nelimitat. De acum incolo nu trebuie sa ne mai temem de niciun factor care ar putea sa duca la disparitia unor informatii asupra istoriei omenirii.

Sursa: futurism.com | extremetech.com

Lasa un comentariu

About The Author

Fondator urbanteh.ro Un impatimit al tehnologiei imi impart pasiunile atat in timpul liber cat si la locul de munca inca din 2008 cand am creat primul website. Scriu despre tehnologie in general si lucrez in domeniul IT/Marketing la un cunoscut site de comert online din Romania. Lucrez cu un Laptop Lenovo Legion - i7 7700HQ, 15,6" FHD, 8GB DDR4, 240GB SSD + 1TB HDD, nVidia GTX 1050 Ti 4GB - cu un TV LG 49UF6907, Smart, Ultra HD, IPS 4K, webOS 2.0, Wi-Fi, 124 cm - cu un Samsung Galaxy S8 si cu un Sony Alpha A6000.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.