Cand vine vorba de SSD-uri trebuie sa acceptam ca cea mai mare problema o reprezinta de cele mai multe ori capacitatea de stocare. Primele SSD-uri lansate pe piata pentru consumatori aveau capacitati mici si preturi destul ridicate, fiind accesibile doar unui segment de clienti printre care cei mai frecventi au fost cei din zona business. In prezent balanta s-a mai echilibrat din ambele puncte de vedere, insa capacitatile au crescut, iar problema actuala este reprezentata de costurile ridicate pentru SSD-urile de capacitati mai mari de 128 GB.

Ei bine, acum putem vorbi despre cel mai incapator SSD construit vreodata, acesta urmand sa fie lansat in curand de o companie japoneza si are o capacitate de 13TB. Da ati citit bine, are chiar 13 TB capacitata de stocare.

Compania care a lansat acest monstru de 13TB se numeste Fixstars, este o companie cunoscuta in Japonia si ne uimeste cu doua lansari in acest domeniu. In acelasi timp cu cu lansarea celui mai “mare” SSD din lume, cei de la Fixstars au lansat si un alt model de SSD cu o capacitate de 10TB.

Echipamentul Fixstars SSD-13000M a fost construit pe formatul 2.5 inch si are o grosime de 15mm, ceva mai mare decat un Hard Disk de laptop obisnuit, avand o greutate de 160g. La construirea dispozitivului au fost utilizate chip-uri produse de Toshiba de tip MLC in formatul 15nm.

Specificatii tehnice:

Fixstars SSD-13000M
Capacitate: 13TB
NAND Type: 15nm MLC
Interfata: SATA 6Gbps
Greutate: 160g
Dimensiuni: 100 x 70 x 15mm
Viteza Citire/Scriere: pana la 580/520 MB/s
S.M.A.R.T: Da
Garantie: 3 years limited (supus unor conditii)

 

Conform celor de la techradar.com, pe acest SSD de mare capacitate poate fi stocat intreg continutul a 2800 de discuri DVD, oferind viteze de citire de pana la 540MB/sec si de scriere de pana la 520MB/sec.

Fixstars SSD-13000M are implementat un sistem de control al temperaturii pentru a minimiza orice risc ce ar putea fi cauzat de supraincalzirea echipamentului, iar in plus dispozitivul are un modul optional ce ii poate tripla durata de viata, insa in timp ce modul de durabilitate este activ, capacitatea SSD-ului se injumatateste ramanand la dispozitie doar 6.5TB din totalul de 13.

Bineinteles ca la ora actuala nu sunt multe persoane care sa isi permita achizitonarea unui astfel de echipament, insa momentan acest SSD este destinat segmentului Business/Enterprise in special celor care lucreaza intens in domeniul procesare video de inalta calitate.

Ca sa va faceti o ideea despre ceea ce ofera acest SSD de 13TB gasiti mai jos afisate cateva din aspectele pentru care a fost construit:
Timpul de inregistrare(media pe 13TB)
– 4K Uncompressed – 60fps: 4.3 ore
– 4K H.265/HEVC – 60fps: 823 ore
– Full HD H.264 – 29.97fps:1924 ore

Cat costa Fixstars SSD-13000M?
Se vehiculeaza ca un oficial din cadrul companiei Fixstars a estimat un cost de 1$ pentru fiecare GB de spatiu. La un calcul simplu ne putem da seama ca pentru a putea intra in posesia acestui monstru SSD trebuie sa scoatem din buzunare 13000$ pentru modelul SSD-13000M.

Conform aceleiasi surse modelul de 13TB va fi lansat in luna februarie a acestui an.

Lasa un comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.