Cum recuperezi datele de pe un hard extern?

Atunci cand esti un mare fanatic al tehnologiei si obisnuiesti sa ai dispozitive fel de fel care te ajuta sa-ti dezvolti munca sau sa-ti desfasori pasiunile, in mod evident apare si nevoia unor spatii de stocare cu o memorie cat mai mare. Si, de foarte multe ori, vei sesiza ca volumul de date si informatii este atat de mare si ca fiecare fisier este extrem de important, incat vei simti nevoia unor spatii de stocare externe, care sa poata stoca informatia de care nu ai nevoie in prezent si pe care s-o folosesti ulterior sau concomitent cu fisierele deja aflate pe dispozitiv. Asa ca un hard extern este un accesoriu util pentru orice pasionat de tehnologie.

Uneori iti este efectiv imposibil sa stergi o serie de documente, iar deseori se poate intampla sa-ti supui hardul la diferite defectiuni in mod invoit, ori stergi din neatentie si un fisier de care ai nevoie si de care nu mai poti face rost prin alte modalitati.

Indiferent de modul deteriorarii hardului si de tipul acesteia, exista totusi cateva solutii la care poti apela pentru a remedia situatia.

Cum recuperezi datele de pe un hard extern

  1. Apeleaza la un profesionist

Trebuie sa intelegi ca este imposibil sa le stii pe toate si ca deseori e recomandat sa lasi anumite lucruri pe mana specialistilor, asa cum ai putea proceda si de aceasta data. Insa, acest lucru poate insemna timp si bani pe care nu-i ai la dispozitie.

In mod cert, daca nefunctionarea hardului se datoreaza de exemplu, unor socuri mecanice sau din cauza faptului ca mufa USB e defecta, cele mai multe sanse le ai apeland la un profesionist. Insa, daca de exmplu, cardul tau a fost virusat sau ai sters din greseala anumite fisiere, ele pot fi recuperate fara o vizita la specialist.

  1. Recuperare hard extern acasa

Cu putina indemanare, orice persoana ar putea fi capabila sa-si recupereze o serie de date de pe un hard extern in cazul unei virusari sau a unei stergeri accidentale.

Bineinteles, e recomandat sa te asiguri ca incidentul s-a produs cat mai recent (in special in ceea ce priveste stergerea invoita a datelor), pentru a avea mai multe sanse de recuperare. Daca hardul este setat sa se “auto-curete” la o perioada X de timp, sansele de recuperare a datelor tind spre zero. In caz contrar poti opta pentru softuri gratuite sau cu plata (asa cum sunt majoritatea), care au aceasta functie ingenioasa de recuperare a datelor de pe hardul extern.

De exemplu, unul dintre cele mai populare programe de recuperare a datelor este UNetbootin. Inainte de folosirea acestuia trebuie sa va asigurati ca utilizati un stick bootat in sistem FAT32, si la care ulterior sa instalati utilitara programului pe acesta asemeni unui Windows.

Hard-ul ar trebui conectat la PC si cu stick-ul formatat, trebuie sa intrati in BIOS-ul PC-ului ca ulterior sa regasiti optiunea de a instala un software in cadrul hardului ce va va permite sa recuperati toate fisierele. De acolo lucrurile devin ceva mai simple, in special daca cunoasteti limba engleza la nivel minim.

Lasa un comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.