Care este diferenta dintre un SSD SATA si un SSD M.2 PCI Express?

Stocarea SSD capata din ce in ce mai mult teren in randul preferintelor utilizatorilor, iar acest lucru nu este de mirare daca avem in vedere avantajele oferite. In momentul de fata, atunci cand vrem sa cumparam o astfel de unitate de stocare ne confruntam o intrebare-cheie: care este diferenta dintre un SSD SATA si un SSD M.2 PCI Express? In articolul de fata vei afla raspunsul la aceasta intrebare.

SSD – revolutie in materie de siguranta si viteza
Atunci cand cumperi un laptop sau un sistem desktop poti intalni modele cu preturi mult mai mari pentru configuratii asemanatoare. Diferenta consta adesea tocmai in tipul de stocare. Stocarea SSD ofera un transfer de date considerabil mai rapid, pastrand in acelasi timp un nivel sporit de securitate a datelor. In afara de diferenta dintre HDD si SSD, in momentul de fata trebuie sa stii insa si despre diferenta dintre SSD SATA si SSD M.2 PCIe.

SSD SATA
SATA este un tip de interfata pentru conexiunea dintre unitatea SSD si sistemul tau (laptop sau PC). SATA este prezenta pe piata de ceva timp si a devenit un reper in industrie. Un SSD SATA are compatibilitate ridicata si se va potrivi cu orice model de laptop sau PC, indiferent cat de vechi. In general, modelele de acest tip sunt mai ieftine.

SSD SATA ofera o viteza foarte buna de transfer in comparatie cu HDD. Viteza atinge nivelul de 600 MB/s si este astfel considerabil superioara. In comparatie cu varianta SSD PCIe insa, SATA are o viteza mai mica.

SSD PCI
Atuul unui SSD PCI este viteza. Aceasta atinge un nivel de 985 MB/s per banda si poate suporta 1x, 4x, 8x sau 16x, ajungand la valori de pana la 15.76 GB/s.
Un SSD PCI foloseste in acelasi timp mai multa energie, ceea ce inseamna ca influenteaza bateria laptopului. E important sa urmaresti o configuratie echilibrata, care sa evite scaderea autonomiei.

M.2 si U2
Atunci cand vorbim de SSD vedem adesea mentiunile M.2 sau U.2. Acestea se refera la standarde fizice ale unitatilor (dimensiuni, forma etc). Ambele formate (M.2 si U.2) suporta atat SSD SATA, cat si SSD PCI.

M.2 este formatul comun, potrivit pentru cele mai multe dintre situatii. U.2 este folosit cu precadere pentru seriile Intel 750, deci sunt ceva mai rare.

Ce tip de SSD este potrivit pentru tine?
Atunci cand alegi un tip de SSD, exista cateva aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere.
Daca urmesti o solutie mai ieftina, atunci SSD SATA este optiunea ideala. Daca in schimb urmaresti viteze superioare si performanta maxima pentru transferuri mari de date, atunci SSD M.2 PCI este optiunea mai buna. Pentru un utilizator obisnuit, diferenta dintre SATA si PCI nu este sesizabila.

Indiferent de optiune, formatul M.2 are o compatibilitate ridicata.

Lasa un comentariu

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.