În timp ce arhitectura Pascal, care activează unitățile de procesare grafică Nvidia din seria GeForce 10, este departe de a prezenta semne de vârstă, compania a lansat primul său produs de consum, bazat pe arhitectura Volta de ultimă generație. Cu toate acestea, jucătorii încă mai trebuie să aștepte un timp – noul Nvidia Titan V este un powerhouse conceput în primul rând pentru învățarea în mașină, analiza datelor și dezvoltarea inteligenței artificiale și este estimat la 2.999 de dolari.

Nvidia a lansat GPU-ul de la centrul de date Tesla V100 bazat pe Volta la mijlocul anului 2017 și a anunțat că arhitectura Volta este folosită pentru GPU-uri în mai multe supercomputere viitoare pentru facilități de cercetare. Titan V este o placă standard PCIe, cu un GPU codificat GV100, fabricat pe un nou proces de 12nm. GV100 are 21,1 miliarde de tranzistori și poate atinge un randament de 110 teraflopi în volum de lucru optimizat, pe care Nvidia spune că este un salt masiv de 9X față de arhitectura sa anterioară.

Nvidia numește noile sale unități de calcul Tensor Cores și sunt concepute special pentru învățarea profundă, cu căi independente de date întregi și cu puncte în virgulă mobilă care pot funcționa în paralel. Există 640 nuclee de tensor și 5120 nuclee CUDA, comparativ cu 3840 pe titanul anterior Titan Xp. Viteza de bază a ceasului GPU este de 1200MHz și poate crește până la 1455MHz.

Titan V are 12 GB de memorie HBM2 stivuită, care funcționează la 1,7 Gbps pe o magistrală de 3072 de biți, pentru o capacitate totală de bandă de 652,8 GBps. Performanța 3D ar trebui să fie ceva mai bună decât cea a GeForce GTX 1080 Ti , dar prima de preț masivă va împiedica jucătorii, precum și minerii de criptare. Sperăm însă că acest lucru este încă un indiciu al performanței pe care ne putem aștepta atunci când Nvidia decide să reîmprospătească gama gaming GPU.

Lasa un comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.