Google a prezentat oficial Stadia un serviciu de Cloud-Gaming care va scoate consolele din joc

Google a prezentat astazi in cadrul unui eveniment special noua platforma de Cloud-Gaming denumita Stadia. Platforma Google Stadia va fi un serviciu dedicat impatimitilor de gaming care doresc sa joace jocurile favorite instant de pe orice device cu ecran si conexiune la internet.

In prezentarea oficialilor de la Google a fost dat un exemplu pe intelesul tuturor: daca esti utilizatorul unui laptop si vizionezi un clip cu trailerul unui joc pe Youtube ti se va afisa un buton de genul “Play Now” pe care daca il apesi vei fi directionat in joc si in maxim 5 secunde vei putea sa il joci. Totul direct din browser fara ca acesta sa iti consume vreo resursa din laptop.

Cu alte cuvinte Stadia iti va oferi posibilitatea de a juca orice joc de pe orice device cu resursele din Data Center-urile Google. Super interesant, nu-i asa?

In ceea ce priveste partea de limitari nu exista vreo barierea decat in zona de viteza conexiunii de internet in vederea livrarii streaming-ului la calitate inalta de pana la 4K la 60 cadre pe secunda (fps). Prezentarea live a Google a consemnat si o premiera prin intermediul careia reprezentantii google au reusit performanta sa afiseze un demo cu Assasins’s Creed Odyssey la o rezolutie FullHD 1080P cu 60fps pe o coneziune de 25Mbps direct dintr-un browser.

Google a promis streaming video de pana la 4K la 60fps si a confirmat faptul ca deja se lucreaza la versiunea de streaming de pana la 8K la 120 fps. Acum depinde de ce rezolutie vei avea pe device-ul tau pentru a putea rula jocuri in platforma lor de stream la rezolutii monstru 8K. Cel putin la noi in Romania avem rezolutii 4K pe telefoane si putin pe TV-uri ca in rest laptop-urile si monitoarele 4K si 8K sunt scumpe.

Controler Google special pentru Stadia
Odata cu acesta lansare, Google a prezentat si un controler dedicat pentru proiectul Stadia ce are printre altele buton pentru captura ecran (prtscreen), microfon incorporat si scurtatura pentru Google Assistant. Am vazut controler-ul in clipul de prezentare iar design-ul si forma ma duce cu gandul la controler-ul celor de la Microsoft Xbox.

Cand va fi lansat Google Stadia si cat va costa acest serviciu?
Conform informatiilor din prezentare nu exista o data oficiala pentru lansarea serviciului Stadia, insa stim sigur ca va fi lansat anul acesta in 2019. Google nu a precizat nicio informatie despre preturi, dar cu siguranta vor exista cateva grile de abonamente in genul celor de la Netflix. Ramane de vazut cat, cum si unde vor fi plasate costurile pentru Stadia.

Ca sa recapitulam, Stadia este o platform cu servere Google puternice aflate in Data Center care permite ca un un device sa poate rula jocuri cu cerinte hardware pentru gaming hardcore. In spate, cloud-ul Google va procesa partea grafica tu avand nevoide doar un ecran si de controler-ul Google. Stadia va rula pe televizoare, tablete, telefoane, PC, laptop si via Chromecast.

Lasa un comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.