Cât de mult ar trebui să reziste un smartphone și cum să faci să protejezi durata de viață a acestuia?

Smartphone-urile sunt o parte esențială a vieții noastre. Le folosim pentru a râmâne conectați cu prietenii și cu familia, pentru a verifica știrile și rețelele de socializare, dar și pentru muncă. Așadar, pentru a realiza toate aceste sarcini și pentru a fi eficient din punct de vedere al costurilor, urmează întreabarea: cât de mult ar trebui să reziste un smartphone?

De ce se strică smartphone-urile?

În zilele noastre, oamenii preferă să își cumpere un smartphone nou de îndată ce este introdus pe piață noul model, fără a mai aștepta ca telefonul lor actual să se strice. Totuși, dacă te numeri printre persoanele care nu își schimbă telefonul până când acesta nu s-a stricat, ar fi bine să fii conștient de motivele pentru care un smartphone se strică.

Ciclul bateriei

Bateria este cea mai importantă componentă a unui telefon deoarece aceasta oferă telefonului putere în permanență pentru a putea funcționa. Deși este a trecut mult timp de la introducerea smartphone-urilor, tehnologia bateriei este aproape aceeași, cu excepția unor mici modificări.

Primele telefoane aveau baterie detașabilă, iar în prezent aceasta este încorporată, fără a putea fi detașabilă. Unele îmbunătățiri ale software-urilor au făcut acest lucru posibil pentru a preveni supraîncărcarea bateriilor telefoanelor.

Bateriile sunt concepute să aibă anumite cicluri de viață. Pe măsură ce ciclurile acestora de încărcare se consumă, sănătatea bateriilor începe să scadă. După câteva sute de cicluri, cacapitatea de stocare a bateriei se reduce la 80%. Atunci când bateria este la finalul ciclului de viață, vei observa că aceasta va scădea rapid și în ultimă fază va eșua.

Încălzirea și suprautilizarea bateriei

Temperatura este un alt factor care afectează durata de viață a bateriei. Dacă folosești telefonul foarte des, acesta se va supraîncălzi și cu siguranță va avea un impact asupra bateriei.

Totodată, din cauza suprautilizării telefonului, vei fi nevoit să-l încarci mai des, iar când se întâmplă acest lucru, vei reduce din ciclurile de încărcare ale bateriei.

Deterioarea ecranului

După baterie, cea mai frecventă cauză pentru care se strică telefonul este deteriorarea ecranului. Chiar dacă smartphone-urile vin cu folii de protecție a ecranelor, acestea se mai pot crăpa din cauza unei căderi.

Un ecran spart se poate schimba, dar de obicei nu este așa de eficient ca și cel original. În plus, înlocuirea ecranelor telefoanelor de tip premium, precum Iphone, poate fi foarte costisitoare.

Software învechit

Producătorii de telefoane inteligente oferă în mod regulat actualizări de software pentru produsele lor, pentru a remedia erorile identificate.

Totuși, de cele mai multe ori, după o perioadă de doi ani, telefoanele nu mai sunt capabile să țină pasul cu noile actualități ale software-ului. Drept urmare, acestea încep să devină tot mai încete din punct de vedere al vitezei de utilizare și pot fi mai vulnerabile când vine vorba de un virus.

De asemenea, smartphone-ul poate să nu mai fie compatibil cu ultimele versiunii de aplicații, devenind mai puțin folositor pentru utilizatori.

Capacitatea de stocare se umple

Atunci când capacitatea de stocare este plină, telefonul tău începe să fie mai lent și începi să ai probleme în instalarea noilor aplicații. Majoritatea producătorilor de telefoane au abordat oarecum această problemă, deoarece acum telefoanele au un spațiu de stocare adecvat. Un telefon obișnuit vine acum cu cel puțin 16 sau 32 GB spațiu de stocare. Cu toate acestea, dacă umpli acel spațiu de stocare, telefonul tău s-ar putea defecta mai devreme decât se presupune că va eșua.

Cum poți să faci ca smartphone-ul tău să reziste mai mult?

Din moment ce acum știi cauzele, s-ar putea să fii interesat care sunt soluțiile pentru ca telefonul tău să reziste mai multe. Îți prezentăm mai jos o conduită preventivă pentru telefonul tău:

  • nu folosi prea mult telefonul, pentru că atunci se va supraîncălzi, iar sănătatea bateriei va fi afectată
  • Instalează actualizările de software în mod regulat, deoarece îți fac telefonul compatibil cu ultimele aplicații și îț protejează de posibile atacuri
  • Nu îți umple toată memoria de stocare. Nu numai că îți fac afecta performanța telefonului, dar îți va afecta și partea de hardware. Pentru a avea mereu memorie liberă, șterge aplicațiile, imaginile, videourile și documentele nefolositoare

Concluzie

Smartphone-urile rezistă de obicei în jur de 3 sau 4 ani, în funcție de modelul de telefon pe care îl ai și felul în care îl folosești. De-a lungul anilor, sănătatea bateriei tale scade. Prin urmare, chiar dacă smartphone-ul tău rezistă pentru mai mult timp, bateria nu va mai fi la fel ca la început. Cu o mentenanță bună, durata de viață a telefonului poate ajunge chiar și până la 5 ani, înscă performanțele nu vor mai fi aceleași.

Lasa un comentariu

About The Author

Fondator urbanteh.ro Un impatimit al tehnologiei imi impart pasiunile atat in timpul liber cat si la locul de munca inca din 2008 cand am creat primul website. Scriu despre tehnologie in general si lucrez in domeniul IT/Marketing la un cunoscut site de comert online din Romania. Lucrez cu un Laptop Lenovo Legion - i7 7700HQ, 15,6" FHD, 8GB DDR4, 240GB SSD + 1TB HDD, nVidia GTX 1050 Ti 4GB - cu un TV LG 49UF6907, Smart, Ultra HD, IPS 4K, webOS 2.0, Wi-Fi, 124 cm - cu un Samsung Galaxy S8 si cu un Sony Alpha A6000.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.