MLC sau TLC? Care este diferenta dintre ele si cum sa alegi varianta potrivita?

Daca esti in cautarea unui SSD pentru Laptop sau pentru Desktop sigur ai remarcat ca unele SSD-uri au tip de memorie MLC, iar altele au tip de memorie TLC. Ei bine, este normal sa iti pui intrebari in ceea ce priveste diferntea dintre cele doua si care este varianta mai buna sau mai puternica. In continuare vei afla cateva detalii despre SSD-urile aminite si cum poti sa alegi in functie de echipamentul pe care il detii.

In principiu, conform specialistilor, memoriile MLC sunt mai performante fata de memoriile TLC, iar diferentele sunt urmatoarele:

 1. Memoriile MLC ating viteze de lucru mai mari fata de memoriile TLC;
 2. Memoriile MLC sunt mai fiabile, avand durata de viata mai mare fata de memoriile TLC;
 3. Memoriile MLC au un consum mai redus de energie fata de memoriile TLC;
 4. Memoriile MLC sunt destinate segmentului “consumer”, in timp ce memoriile TLC sunt segmentului “lower-end consumer”.

In acest context putem stabili ca dezavantajul memoriilor MLC este reprezentat de pretul ridicat, fata de memoriile TLC care au preturi mai mici.

Ce insemna MLC?
In lumea electronicii/hardware MLC inseamna Multi-Level Cell si reprezinta o memorie capabila sa stocheze mai mult de un singur bit de informatie per element de memorie.

Lista de SSD-uri cu memorii de tip MLC aici

Ce inseamna TLC?
TLC este prescurtarea de la Triple-level cells care se traduce prin capabilitatea elementelor de memorie de a stoca 3 sau 4 biti de informatie per fiecare element de memorie.

Lista de SSD-uri cu memorii de tip TLC aici

Eu folosesc pe laptop-ul meu un SSD PCIe Patriot Hellfire M.2 NVMe, un SSD de tip MLC NAND, de 240GB luat de la PCGarage si merge absolut superb. Atentie, in general SSD-urile nu necesita defragmentare, cum se procedeaza la HDD-urile clasice, pe platane. Acest procedeu a fost inlocuit cu o optimizare automata pe care o face sistemul de operare la cel mult 7 zile.

Cum sa alegi varianta potrivita: MLC sau TLC?
In primul rand trebuie sa stii ce fel de SSD poti monta pe echipamentul tau si ce compatibilitati iti permite placa de baza. De exemplu pe majoritatea laptopurilo poti pune doar SSD SATA de 2.5 inch, de cele mai multe ori in locul HDD-ul clasic cu care vin echipat din fabrica. Pentru a monta 2 medii de stocare HDD + SSD pe acelasi laptop aveti recomandari aici.

Verifica specificatiile laptop-ului sau a pc-ului tau si vezi ce tip de SSD poti monta. Pe laptop poti monta SSD SATA fara probleme prin inlocuirea HDD-ului, insa unele laptop-uri vin cu slot suplimentar de tip M.2/PCIe, deci doua posibilitati diferite de montare SSD.

Daca ai PC/Desktop poti monta multiple SSD-uri de tip SATA pentru ca ai cel putin 4 conectori SATA la dispozitie. Daca te intereseaza si alte tipuri de SSD asigura-te ca placa de ta de baza are slot M.2/PCIe pentru montare SSD de tip M.2.

In ceea ce priveste alegerea unui SSD cu memorie MLC sau TLC eu as merge pe varianta MLC pentru SSD-uri premium de capacitati mai mari si pe varianta TLC pentru SSD-uri entr level de capacitati mai mic de pana in 250GB, indiferent daca este vorba de SATA sau PCI-e.

Voi ce tipuri de SSD detineti si pe ce echipamente le aveti montate?

Recomandari SSD-uri in 2018:

Lasa un comentariu

2 Responses

 1. Adrian

  Multumesc pentru decriere!
  M-a ajutat sa inteleg care-i treaba si totodata acum stiu ce sa aleg 🙂

  Reply
 2. Erwin

  Ar mai fi fost de specificat inca o chestie destul de importanta legata de tipul de memorie – durata de utilizare a memoriei. Cele MLC vor fi printre primele care pierd date, comparativ cu slc, daca este utilizat destul de mult.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.