Pentru a spori securitatea browser-ului lor, Google a introdus doua modificari in Chrome pentru utilizatorii Windows pentru a imbunatati capacitatea de detectare si de eliminare a programelor malware ale browserului.

Saptamana trecuta s-a strecurat o extensie falsa AdBlock Plus in magazinul web Chrome, trecand neobservata de Google, ducand la descarcari de peste 37.000, aducand unele pagube utilizatorilor. Din aceasta cauza, Google a inceput sa lucreze eficient la cateva caracteristici de securitate pentru a nu repeta acest incident.

Prima caracteristica pe care Google a anuntat-o a inceput sa fie disponibila utilizatorilor luna trecuta. Google Chrome pentru utilizatorii de Windows este acum capabil sa detecteze daca oricare dintre setarile browserului a fost modificata fara permisiunea sau acordul utilizatorului. Acest lucru apare in mod obisnuit cand utilizatorii descarca si instaleaza extensii de browser pentru Chrome.

 

Cand Google Chrome detecteaza ca o modificare a fost schimbata fara permisiunea utilizatorului, va aparea o fereastra pop-up care informeaza utilizatorul ca setarile au fost modificate. Utilizatorii vor avea optiunea de a restabili setarile lor initiale, de asemenea vor trebui doar sa faca click pe butonul “Restaurare” din fereastra pop-up pentru a reveni la setarile initiale.

A doua caracteristica pe care Google o introduce in Chrome pentru utilizatorii Windows este mai puternica. Chrome Cleanup – caracteristica care functioneaza ca un antivirus incorporat pentru browserul web Chrome. Chrome Cleanup functioneaza prin notificarea utilizatorilor atunci cand detecteaza ca un software daunator este instalat pe PC-ul utilizatorului. O fereastra pop-up va aparea cand Chrome Cleanup detecteaza orice software daunator si ofera utilizatorilor optiunea de al elimina de pe PC. De asemenea, Google afirma ca a lucrat alaturi de compania de securitate IT ESET pentru aceasta caracteristica.

 

Desi Chrome Cleanup functioneaza ca un antivirus, Google avertizeaza utilizatorii ca nu intentioneaza sa fie antivirus general. Chrome Cleanup este capabil sa detecteze si sa elimine numai programe sau extensii care nu respecta politica software Google. Acestea fiind spuse, utilizatorii ar trebui sa aiba in continuare un antivirus real, instalat pe PC-urile Windows, daca doresc cu adevarat sa fie protejati impotriva virusilor si malware-urilor. Deoarece Chrome Cleanup va functiona acum in browserul web Google Chrome, este probabil ca versiunea autonoma a programului sa fie intrerupta.

Avand in vedere ca Google Chrome isi imbunatateste functiile de securitate cu ajutorul unui instrument de curatare Chrome mai puternic, exista ingrijorari cu privire la faptul ca browserul web ar putea avea un impact negativ asupra performantei computerului. De aceea, ne putem astepta la un consum mai mare de memorie RAM, dar ca raspuns la aceasta preocupare, ofiterul tehnic al ESET, Juraj Malcho, a lansat urmatoarea declaratie:

“Viteza scanarii si impactul minim al performantei sunt esentiale, prin urmare sunt incluse numai partile cele mai necesare ale motorului de scanare.’’

Lasa un comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.