Viitoarele memorii RAM DDR5 promit performante net superioara fata de actualul DDR4

In viitorul nu foarte indepartat vom vedea memorii RAM de tip DDR5 pe PC-uri si Laptopuri, iar acestea le vor face mult, mult mai rapide decat ce exista in prezent, adica DDR4.

Recent, JEDEC (Joint Electron Device Engineering Council) a anuntat ca se afla in procesul de dezvoltare un nou standard de chip-uri de memorie RAM destinate echiparii Desktop-urilor si laptop-urilor. Conform comunicatului de presa emis de JDEC, noile memorii ar urma sa ofere de doua ori mai multa latime de banda si dublu densitate de stcare fata de DDR4.

Organizatia care se ocupa de crearea standardelor pentru memoriile de PC-uri a mai anuntat ca va da publicitatii primul demo al urmatoarei generatii de memorii in luna iunie a acestui an, iar standardul in forma finala ar urma sa fie gata abia in 2018. Asadar, vom putea vedea si echipa PC-uri cu memorii RAM DDR5 abia in 2018, daca nu chiar in 2019, in functie de cum se vor misca producatorii de memorii.

Bine de stiu este faptul ca memoriile DDR5 vor aparea pe piata atunci cand si producatorii de procesoare si placi de baza vor fi pregatiti sa ofere suport pentru noul standard de memorie. De exemplu, actualul DDR4 a fost finalizat in anul 2012, dar a inceput sa intre in piete, mult mai tarziu, moment in care Intel si AMD au inceput sa ofere suport in acest sens, adica prin 2015.

Este foarte adevrat ca multi dintre noi inca nu am trecut la memorii DDR4, iar acum vorbim deja de memorii de tip DDR5, insa este timpuriu sa discutam de echiparea device-urilor personale cu astfel de memorii ce vor fi lansate abia in 2018. Pana atunci putem sa ne gandim serios sa trecem la device-uri care vin deja echipate cu suport pentru actualul standar de memorii RAM, si anume DDR4.

Unul dintre motivele pentru care inca nu am trecut de la DDR3 la DDR4 este acela ca placile de baza ale multor Desktop-uri nu suporta memorii DDR4, iar un eventual upgrade ar necesita o mai ampla schimbare. De la placa de baza si memorii, la procesor si alte componente care trebuie aliniate la noile tehnologii.

In concluzie, ne putem gandi doar la plusul de viteze pe care ar urma sa il aduca noile memorii DDR5, insa pana atunci putem face schimbari serioase prin upgrade la actualele standarde DDR4. Eu unul planuiesc deja sa imi schimb laptopul si sa imi iau unul aliniat la standardele actuale, desi detin un laptop destul de performant (i7-4720HQ, 12GB RAM DDR3, SSD 256 + HDD1TB si Placa video Nvidia GTX950M).

Lasa un comentariu

About The Author

Fondator urbanteh.ro Un impatimit al tehnologiei imi impart pasiunile atat in timpul liber cat si la locul de munca inca din 2008 cand am creat primul website. Scriu despre tehnologie in general si lucrez in domeniul IT/Marketing la un cunoscut site de comert online din Romania. Lucrez cu un Laptop Lenovo Legion - i7 7700HQ, 15,6" FHD, 8GB DDR4, 240GB SSD + 1TB HDD, nVidia GTX 1050 Ti 4GB - cu un TV LG 49UF6907, Smart, Ultra HD, IPS 4K, webOS 2.0, Wi-Fi, 124 cm - cu un Samsung Galaxy S8 si cu un Sony Alpha A6000.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.