Fierastraul pendular sau fierastraul vertical, asa cum mai este denumit, este una dintre cele mai folosite unelte in atelierele de bricolaj. Acesta permite executarea unor taieturi fine in lemn sau alte materiale moi si este foarte precis.

Inainte de a utiliza un fierastrau pendular, orice mester, fie ca este amator sau profesionist, trebuie sa isi ia toate masurile de siguranta.

Un prim pas ar fi achizitia unui pendular de cea mai buna calitate. Criteriile de baza recomandate de AtelierulTau.ro in alegerea fierastraului sunt urmatoarele:

 • tipul de taiere. Taierea poate fi una simpla sau orbitala (foloseste miscare inainte si inapoi);
 • viteza de taiere;
 • puterea motorului;
 • modul in care se alimenteaza fierastraul (alimentare la priza sau cu acumulatori);
 • Numarul de accesorii cu care vine la pachet;
 • Elementele de siguranta.

Elementele de siguranta, extrem de importante la orice fierastrau pendular

Desi toate criteriile sunt importante, trebuie sa se puna accent pe elementele de siguranta. O panza zimtata aflata in miscare este extrem de periculoasa, putand duce la accidente grave. Este bine sa se caute un fierastrau cu amortizor de vibratii, cu un sistem de protectie foarte eficient in zona de taiere si cu un sistem clar de ghidare.

Daca fierastraul pendular este bun, urmatoarea preocupare trebuie sa fie folosirea lui. In general, regulile de folosire pot fi gasite in instructiunile aparatului, insa producatorii nu amintesc chiar de toate actiunile care transforma fierastraul intr-un aparat sigur.

Pentru a putea duce orice treaba la bun sfarsit fara niciun fel de risc, este bine sa se urmeze urmatoarele sfaturi:

 1. Folosirea echipamentului de protectie. Poate nu este intotdeauna cel mai confortabil, insa este extrem de important. Ochelarii speciali care impiedica patrunderea particulelor taiate in ochi, masca de protectie sau castile antifonate care protejeaza auzul trebuie sa fie folosite tot timpul. Contrar asteptarilor, manusile nu sunt intotdeauna recomandate, deoarece pot fi agatate de lama, putand fi periculoase.
 2. Folosirea unor panze ascutite. Panza trebuie sa fie de cea mai buna calitate, in asa fel incat sa patrunda cu usurinta in material. Aceasta este un consumabil, asadar, trebuie sa fie verificata si inlocuita ori de cate ori este nevoie.
 3. Ingrijirea fierastraului. Fierastraul bine ingrijit este intotdeauna un fierastrau sigur. Acesta trebuie sa fie lubrifiat frecvent si curatat de orice fel de murdarie. Atunci cand este folosit, trebuie sa fie conectat la o priza de impamantare. De asemenea, este important ca mediul in care este utilizat sa fie curat si uscat.
 4. Alegerea unei pozitii de lucru cat mai confortabile. Pozitia de lucru este si ea foarte importanta, deoarece fierastraul trebuie sa fie stabil si foarte bine controlat. Cea mai buna pozitie este cea verticala, cu stabilitate pe ambele picioare.
 5. Curatenia. Nu in ultimul rand, bancul de lucru trebuie sa fie intotdeauna curat. La fel, curatenia trebuie sa fie prezenta si in jurul sau: fara lichide varsate, fara resturi de materiale, fara cuie aruncate pe podea si fara alte elemente care pot prezenta un risc de accidentare.

 

Lasa un comentariu

About The Author

Fondator urbanteh.ro Un impatimit al tehnologiei imi impart pasiunile atat in timpul liber cat si la locul de munca inca din 2008 cand am creat primul website. Scriu despre tehnologie in general si lucrez in domeniul IT/Marketing la un cunoscut site de comert online din Romania. Lucrez cu un Laptop Lenovo Legion - i7 7700HQ, 15,6" FHD, 8GB DDR4, 240GB SSD + 1TB HDD, nVidia GTX 1050 Ti 4GB - cu un TV LG 49UF6907, Smart, Ultra HD, IPS 4K, webOS 2.0, Wi-Fi, 124 cm - cu un Samsung Galaxy S8 si cu un Sony Alpha A6000.

Leave a Reply

Your email address will not be published.