Despre HDR si utilitatea acestuia

Tot mai des vedem televizoare pe a caror cutie sau prezentare scrie mare HDR. In 2017, toate produsele din gamele de mijloc si premium au HDR si asta ii face pe producatori sa creasca un pic preturile, dar si pe experti sa se bucure foarte mult de locul in care a ajuns industria. De fapt, HDR sau High Dynamic Range este un pas atat de important inca a pus deja in umbra rezolutia 4k UHD. Expertii de la tv-review.ro chiar spun ca un televizor cu un HDR bun este superior unuia care arata imagini mai clare, dar nu HDR. De fapt, problema se pune in felul urmator: pixelii de calitate sunt mai de dorit decat pixelii multi.

Totul sta in culoare

Tehnologia HDR aduce doua lucruri importante in prim plan: contrastul si acuratetea culorilor. In primul rand, aceasta face ca diferenta dintre partile luminate si cele mai putin luminate ale ecranului sa fie mai usor de perceput si mai naturala. De asemenea, culorile HDR par mult mai aproape de cele naturale decat in cazul oricarui alt model de televizor fara HDR.

In acest mod, imaginea capata mai multa profunzime si pentru ca, pana la urma, adoram ca lucrurile de langa noi sa apara cat mai aproape de realitate, HDR este, pentru unii, cea mai importanta inovatie a ultimilor ani. Chiar mai mult decat atat, unii spun ca importanta HDR o depaseste chiar si pe cea a rezolutiei 4k.

Adevarul este ca daca pui doua televizoare unul langa altul, unul HDR, dar doar full HD (adica avand o rezolutie de 1080 pixeli) si unul 4K, dar nu si HDR si le pui sa afiseze aceleasi imagini, s-ar putea sa vezi ca primul te va convinge mai mult. Asadar, calitatea este importanta, nu cantitatea (vorbim despre pixeli, sa fim bine intelesi).

Nu doar televizorul conteaza

Sa spunem ca iti cumperi un televizor de ultima generatie, cu HDR si rezolutie 4k. Acum poti sa te astepti la cele mai bune imagini posibile, nu? De fapt, nu este chiar asa. Televizorul este doar jumatate din ecuatie, programul fiind si el la fel de important. Acestea fiind spuse, trebuie sa recunoastem ca in Romania suntem in epoca de piata a transmisiunilor tv, deci nu se poate vorbi de HDR si nici macar de UHD in cazul acestora. Solutia ramane fie sa vezi filme de pe Netflix in acest format (desi catalogul lor nu este extrem de bogat in Romania), fie sa folosesti Blue Ray-uri noi, care sunt si HDR. Iti trebuie si un player nou si de calitate, care sa suporte acest format, dar daca esti un impatimit al filmelor, merita sa investesti.

In cele din urma apare intrebarea daca un astfel de televizor merita sa fie cumparat. Noi spunem ca da, pentru ca indiferent de sursa transmisiei (care poate sa aiba sau nu HDR), un astfel de model va avea multe alte functii de imagine care vor creste mult calitatea. Este vorba si despre o investitie, dar daca vrei tot ceea ce este mai bun, atunci cu siguranta merita.

Sursa foto: farbspiel-photo.com | pexels.com

Lasa un comentariu

About The Author

Fondator urbanteh.ro Un impatimit al tehnologiei imi impart pasiunile atat in timpul liber cat si la locul de munca inca din 2008 cand am creat primul website. Scriu despre tehnologie in general si lucrez in domeniul IT/Marketing la un cunoscut site de comert online din Romania. Lucrez cu un Laptop Lenovo Legion - i7 7700HQ, 15,6" FHD, 8GB DDR4, 240GB SSD + 1TB HDD, nVidia GTX 1050 Ti 4GB - cu un TV LG 49UF6907, Smart, Ultra HD, IPS 4K, webOS 2.0, Wi-Fi, 124 cm - cu un Samsung Galaxy S8 si cu un Sony Alpha A6000.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.