Cum sa recuperezi datele de pe un Hard Disk sters, formatat sau defect?

Zilele trecute mi-am sters HDD-ul din greseala. Am reusit aceasta performanta dupa ce am intampinat o problema in ceea ce priveste compatibilitatea partitiei unde voiam sa reinstalez Windows-ul. Am parcurs pasii necesarii formatarii si am trecut la formatarea partitiei “C:”, unde fusese instalat sistemul de operare initial. Doar ca dupa formatare, nu m-a lasat sa trec mai departe pentru ca partitia “C” avea standard MBR (Master Boot Record) si nu permitea instalarea sistemului de operare deoarece partitia trebuia sa contina standardul de administrare GPT (GUID Partition Table).

Pentru a putea trece la pasul urmator in vederea reinstalarii Windows-ului era necsar sa convertesc partitia din vechiul standard MBR in noul standard GPT. Pentru ca nu stiam prea multe despre acest procedeu am cautat un tutorial pe Youtube in care sa vad cum pot sa convertesc Local Disk “C”, din MBR in GPT, fara sa sterg partitiile si implicit informatiile existente pe Hard Disk.

Tutorialul de pe Youtube a fost util pana la un moment dat, de accea am si fost derutat. Asadar timpul bootarii am apasat combinatia de taste Shift + F10 ca sa pot intra direct in cmd (Command Prompt) pentru a merge mai departe cu procesul de conversie. Am scris comanda de afisare disk si apoi a venit partea in care am gresit si anume: Listarea diskurilor mi-a afisat o singura optiune, adica intreg HDD-ul, iar in teribilismul de moment am urmat pasii, inclusiv comanda “clean”, sarind peste pasul cu afisatul partitiilor (list partition), care mi-a produs stergerea totala a Hard Disk-ului…

Panica, Panica, Panica!
Acum am ramas cu un HDD Convertit din MBR in GPT, dar cu toate informatiile sterse si cu mare panica. Partea nasoala este reprezentata de faptul laptopul nu era al meu si implicit nu stiam cat de importante sunt informatiile de pe Hard Disk. Initial am cautat niste programre de recuparari date, dar nu am gasit nimic care sa ma ajute, mai ales ca fara licenta platita te limteaza la 1 GB de date. Eu avem nevoie sa recuperez toate detale de pe Hard disk.

Urmatorul pas a fost sa caut firme specializate in recuperarea datelor de pe Hard Disk-uri si sa ma rog la divinitate in vederea cresterii sanselor de a recupera date de pe HDD-ul sters. Asa am ajuns la BIT Data Recovery, o companie specializata in recuperarea de date si service IT. Am trimis email la adresa lor de contact in care am povestit pe scurt cum s-a intamplat si am oferit detalii in acest sens. Raspunsul lor a venit rapid, iar probelema HDD-ului a fost incadrata ca defect “Logic” si am pornit impreuna cu ei in urmatoarele etape.

Care au fost etapele premargatoare Recuperarii datelor?
A urmat pe rand: trimiterea in service sub titlu gratuit prin completarea formularului de pe site “Trimite un caz”, ca mai apoi sa treaca prin procesul de Diagnosticare. Am primit pe email informatii inainte ca fiecare etapa din proces sa inceapa. Astfel am aflat ca informatiile pot fi recupare si am trecut mai departe la Procesul de Recuperare de Date.

Vestea buna a venit dupa cateva zile, iar emailul trimis ma anunta ca au fost recuperate 168GB de date. Perfect! Asta inseamna recuperare totala. Ceea ce mi-a placut foarte mult este ca am primit si un log cu datele recuperate si am putut verifica din browser structura informatiilor recuperate de pe HDD.

Nu am putut ajunge personal in service-ul BIT Data Recovery, asa ca am trimis catre ei un HDD Extern pentru a-mi putea copia datele recuperate pe el. In final am primit ambele HDD-uri si am rezolvat problema care ma panicase la inceput.

Cat a costat toate distractia?
Am stiut de la inceput ca gresilele costa si mi-am asumat ca trebuie sa scot bani din buzunar. Oferta primita de la BIT Data Recovery cuprindea 3 segmente de preturi:
1. Procedura LOGICA in regim STANDARD – 110 EUR + TVA – 10 zile lucratoare
2. Procedura LOGICA in regim de URGENTA – 160 EUR + TVA – 2 zile lucratoare
3. Procedura LOGICA in regim PRELUNGIT – 88 EUR + TVA – 22 zile lucratoare

Bineinteles ca am optat pentru varianta STANDARD fara TVA pentru ca am ales facturare pe persoana fizica, iar tot procesul a durat aproximativ 2 saptamani. Pe langa toate astea am beneficiat de transport gratuit la trimiterea HDD-urilor in serivce si Diagnosticare gratuita. In final am primit datele recuperate pe HDD-ul extern trimis de mine.

Ce faceti daca stergeti, formatati Hard Disk-ul sau memory stick-ul?
– Cel mai important aspecte in vederea recuperarii datelor este sa nu mai rescrieti date. Daca ai sters sau formatat HDD-ul, nu mai fa nicio actiune pe el. Rescrierea diminueaza considerabil sansele de a recupera datele de pe HDD;
– Nu incerca sa recuperezi datele singur, acest lucru poate conduce la compromiterea informatiilor;
– Nu desface HDD-ul si NU atinge platanele, praful ajuns in interior poate afecta procesul de recuperare a datelor;
Scoate HDD-ul din sistem si nu incerca sa repornesti sistemul pe hard-ul respectiv;
– Daca Hard Disk-ul scoate zgomote ciudate, opreste sistemul si scoate-l afara. Orice secunda in plus de functionare poate afecta procesul de recuperare.

Asadar, daca te confrunti cu probleme asemanatoare, te poti inspira din experienta mea. Datele personale sunt foarte importante, iar stergerea accidentala de pe spatiile de stocare ale sistemelor reprezinta o problema care necesita atentie si suport specializat. Eu unul nu am vrut sa risc integritatea datelor cu o eventuala incercare de recuperare date de acasa, de aceea am apelat la o companie specializata in recuperarea datelor.

In final, recomandarea mea este mai multa atentie la procesul de reinstalare windwos, formatare, stergere partiti si alte actiuni care pot afecta datele si informatiile de pe Hard disk.

Lasa un comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.