Furnizor de solutii de securitate, atat pe PC cat si pe mobil, Norton a recomandat aceste lucruri de baza care pot fi foarte eficiente in protejarea datelor cuiva cu caracter personal si a fisierelor stocate in smartphone-ul sau tableta dvs.

Dispozitivele mobile, fara indoiala, au devenit o parte integranta a vietii noastre, cu toate acestea, cei mai multi dintre utilizatorii de smartphone-uri sau tablete nu sunt constienti de putinele lucruri de baza, care sunt esentiale pentru securitatea dispozitivului lor. Furnizor de solutii de securitate, Norton a recomandat, prin urmare, aceste lucruri de baza care pot fi foarte eficiente in protejarea datelor cuiva cu caracter personal si a fisierelor, contactelor, pozelor etc. stocate in smartphone-ul sau tableta dvs.

  1. Nu lasati dispozitivul nesupravegheat

Nu lasati smartphone-ul sau tableta nesupravegheate in public: Este nevoie doar de cateva secunde pentru ca cineva sa foloseasca un dispozitiv deschis pentru a colecta informatii de conectare si copiere a parolelor salvate. Cineva poate trimite, de asemenea, e-mailuri de la ID-ul dvs. oficial catre prietenii sau companii, creandu-va o reputatie proasta, de aceea asigurati-va ca blocati ecranul dispozitivului, chiar daca vei fi departe de acesta pentru o scurta perioada de timp.

  1. Puneti o parola pe smartphone sau tableta

Aceasta este o modalitate importanta de a evita accesul neautorizat, dar prea multi dintre noi folosesc parole simple, care sunt usor de ghicit. Asigurati-va ca parola este greu de ghicit (nu puneti numele unei persoane dragi sau data de nastere a copilului), de aceea folositi cat mai multe cifre sau litere, minim 8. De asemenea, configurati dispozitivul sa se blocheze automat dupa o perioada de timp.

Important !!! Nu salvati parolele de la retelele de socializare sau de la alte conturi in dispozitivul dvs.

  1. Instalati un anti-malware pe dispozitiv

Acest lucru ar putea parea inutil, deoarece majoritatea oamenilor nu realizeaza ca dispozitivele mobile sunt expuse in mod egal la virusi, spyware, malware, etc ca pe PC / laptop.

Dupa cum se stie mobilul devine tinta cea mai rapida de crestere pentru cybercriminals – cu atacuri sofisticate, cum ar fi ransomware, furtul de identitate si multe altele care nu doriti devina realitate. Prin urmare, este obligatoriu sa instalati o aplicatie de protectie anti-malware care stabileste un perimetru de securitate in jurul dispozitivului – pentru a detecta amenintarile mobile existente  si sa pastreze software-ul actualizat.

In acest fel, indiferent de ce au baietii rai in maneca, puteti pastra informatiile si dispozitivul in conditii de siguranta. Va recomand sa optati pentru aplicatii de protectie celebre precum: bitdefender, kaspersky, norton, malwarebytes anti-malware, avast, avg etc.

  1. Backup la date

Cei mai multi dintre noi au experienta la furatul telefoanelor sau au auzit de cineva care a avut dispozitivul mobil furat, sau contul blocat, facandu-i sa-si piarda fisierele lor, cum ar fi contactele, imagini, liste de redare de muzica, etc. O modalitate de a evita astfel de inimi zdrobite este de a face regulat o copie de rezerva a fisierelor (backup).

Este relativ usor de facut, si multe dispozitive au capacitatea de a face backup fara a avea nevoie de conectare prin fire, astfel incat sa puteti restabili rapid informatiile de pe dispozitiv in cazul in care datele sunt pierdute sau sterse din greseala. Daca va pierdeti dispozitivul, ar trebui sa fiti in masura sa salvati datele de pe telefon, iar apoi sa preluati informatiile de pe un alt dispozitiv.

  1. Examinati reputatia unei aplicatii inainte de a o descarca

Descarcati de pe Magazin Play (cel mai sigur) sau descarcati din orice alt loc de incredere, dupa ce ati citit cateva comentarii si evaluari. In timp ce aplicatiile cer acces la mai multe functii de pe dispozitiv, multi utilizatori nu examineaza cu atentie aceste permisiuni. Acest lucru permite dezvoltatorilor de aplicatii malware sa convinga utilizatorii sa acorde permisiuni inutile – la accesarea contactelor, galeriei, locatiei etc. Feriti-va de acestea inainte de acordarea accesului.

  1. Scanati hotspot-urile, WiFi-urile si dispozitivele Bluetooth, inainte de a va conecta la acestea

Nu permiteti conexiuni automate. Unele dispozitive mobile sunt configurate pentru a se conecta automat cu retelele WiFi disponibile si dispozitive Bluetooth. Dezactivarea acestei optiuni va impiedica telefonul sa se conecteze si sa transmita date fara stirea dumneavoastra.

7. Sfat din propria experienta

Este necesara blocarea aplicatiilor care detin informatii private cu o parola. Aceasta metoda o folosesc si eu si pot spune ca este un al doilea strat de securiatate pe care-l folosesc pentru a impiedica pe oricine sa foloseasca dispozitivul in cazul in care acesta este pierdut sau furat ( P.S este buna si pentru colegii bagaciosi de la scoala). Eu recomand aplicatia App Lock, este gratuita o puteti gasi si in Play Store-ul din Android sau pe App Store-ul din iOS . Aceasta va ofera posibilitatea de a bloca fiecare aplicatie in parte cu orice parola doriti fie ca este din cifre, litere sau model.

 

Aplicatii care trebuiesc blocate dupa parerea mea: Facebook (neaparat), servicii de mesagerie (Messenger, WhatsApp, Mesageria din telefon, Skype si etc.), Gmai-ul (in cazul in care esti persoana de afaceri), Contactele, Galeria, Setarile, Browser-ul, Maganer-ul de fisiere din Android.

Conform Raportului Norton 2013, 66% dintre consumatori folosesc dispozitivul personal pentru munca si sa se joace. In timp ce 51% dintre parinti lasa copiii lor sa se joace sau sa descarce noi jocuri sau aplicatii de pe dispozitivul lor de lucru. Aceste practici trebuiesc evitate. Amintiti-va, protectia ar trebui sa se concentreze asupra informatiilor – si nu doar a dispozitivului.

Lasa un comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.